Sposoby na wzmocnienie serca

Eksperci Instytutu Flory przygotowali dziesięć zaleceń, które pozwolą nam cieszyć się zdrowym sercem.

Oto one:

1. Ogranicz spożywanie jasnego pieczywa, zastąp je ciemnym, pełnoziarnistym. Zawiera ono witaminy z grupy B, składniki mineralne i błonnik.

2. Nie rezygnuj z produktów bogatych w błonnik, np. kasze, soczewica, fasola, ziarna, ryż brązowy.

3. Eksperymentuj w kuchni – zastosuj świeże zioła, które nadają potrawom wyrazistego smaku, ale w przeciwieństwie do soli, nie podnoszą ciśnienia tętniczego krwi.

4. Unikaj masła. Zawiera ono tłuszcze nasycone i kwasy typu trans, które sprzyjają wytwarzaniu większych ilości cholesterolu w organizmie. Zastąp je np. margarynami wysokiej jakości, wzbogaconymi w sterole roślinne – naturalne składniki olejów roślinnych. Sterole hamują wchłanianie cholesterolu z jelita cienkiego do krwi, szczególnie redukują stężenie „złego” cholesterolu (LDL), nie wpływając na poziom „dobrego” (HDL).

5. Zrezygnuj ze smażenia potraw na rzecz przygotowywania ich na parze. Dzięki temu zachowają swoje wartości odżywcze i nie będą zawierały tłuszczu użytego do smażenia.

6. Wzbogać swoją dietę w ryby morskie, najlepiej śledzie, makrele, łososie, sardynki lub tuńczyka – bogate w tłuszcze omega-3. Najbardziej wartościowe są te przyprawiane ziołami i pieczone.

7. Zaczynaj posiłek od warzyw lub sałatek, które nie tylko dostarczają niezbędnych mikroelementów i witamin, ale także zmniejszają apetyt na tuczące przysmaki.

8. Staraj się jeść regularnie pięć niewielkich posiłków dziennie.

9. Przygotuj wraz z dziećmi pyszne sałatki owocowe – pozwolą twojej rodzinie zapomnieć o ciastach, kremach i lodach, zawierających duże ilości cukru.

10. Wolny czas to również okazja do wypróbowania nowych form aktywności, takich jak jazda na łyżwach czy narty biegowe. Mniej wymagającym polecamy rodzinny spacer, na którym można zorganizować bitwę na śnieżki. W ten przyjemny sposób spalimy kalorie i wzmocnimy serce.

autor: Dobry Dietetyk (MN)

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Tarta na talerzu

Czerw 25, 2014 Choroby metaboliczne

Z Janiną Zbiciak, prezesem Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków w warszawskim Kole Bródno oraz członkiem Prezydium i Zarządu Oddziału Mazowieckiego PSD – rozmawia Magda Borowska

czytaj więcej

Talerz diabetyka

Dieta cukrzycowa przestała być restrykcyjna. Coraz częściej stosowana jest także przez ludzi zdrowych. Każda dieta ma pewne ograniczenia, wymaga np. zrezygnowania ze słodyczy i znacznego ...

czytaj więcej
POKAŻ