13 Luty

Muffinka walentynkowa

Proste szybkie muffinki z kremem.

Składniki na muffiny: 

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml mleka
  • 2 jajka 
  • 200 g mąki pszennej/orkiszowej/jaglanej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Składniki na krem:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g serka kremowego śmietankowego 
  • kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego

Wykonanie:

Do dużej miski przesiewamy suche składniki (mąkę, stewię, proszek do pieczenia, kakao, sól), w drugiej misce mieszamy składniki mokre (jogurt, mleko, olej, esencję waniliową oraz lekko ubite za pomocą trzepaczki jaja). Mokre składniki dodajemy do suchych. Całość mieszamy łyżką i nakładamy do foremek silikonowych lub papilotek, do około 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.  

Upieczone muffiny studzimy na kratce. W tym czasie przygotowujemy krem. Za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem pudrem na biały puch. Następnie stopniowo dodajemy serek, wciąż miksując do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy kilka kropel barwnika i całość mieszamy łyżką, aby równomiernie rozprowadzić kolor. 

Z ostudzonych babeczek odkrawamy górną część, która wystaje poza papilotki. W każdej odciętej części wycinamy wykrawaczką do ciastek serduszko i oprószamy cukrem pudrem (do wycinania możecie użyć także noża i serduszka z papieru jako szablonu). Pozostałą część muffina smarujemy kremem i przykrywamy go wierzchem z wyciętym serduszkiem. W ten sam sposób dekorujemy pozostałe babeczki. można posypać cukrem pudrem.

Twój komentarz




POKAŻ