01 Luty

Korzenne pierniczki na bazie płatków owsianych

Fit pierniczki świąteczne

Składniki na ciasto:

Płatki iowsiane zmielone 1 szklanka

Otręby pszenne zmielone 1 szklanka

Miód 3 łyżki

Soda oczyszczona  1,5 łyżeczki

Przyprawa do piernika 1/2 paczki (10 g)

Oliwa z oliwek 1 Lyżka

Jajo 1 średnia sztuka

Mleko 1,5% 1/3 szklanki

Sposób przygotowania ciasta: Zmielone na pył otręby i płatki owsiane wysypać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać dużym nożem. Ciągle siekając, dodawać sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie oliwę i jajko. Zagnieść ręką ciasto, dolewając stopniowo letnie mleko (uwaga: może zdarzyć się tak, że nie zostanie zużyte całe mleko), aż ciasto będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche. Ciasto dokładnie wyrabiać dłońmi przez około 10 minut. Po wyrobieniu przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy należy rozwałkować ciasto o grubości maksymalnej 1-1,5 cm. Następnie za pomocą foremek wykrawać pierniki. Gotowe pierniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.

Składniki na lukier:

Ksylitor puder 4 łyżki

Sok z cytryny 1 łyżka

Woda 1 łyżka

Sposób przygotowania lukru: Zamiast ksylitolu można zmielić cukier brzozowy. Do cukru dodać sok z cytryny i wodę. Całość utrzeć na konsystencję lukru. Gotowym lukrem udekorować pierniczki. 

 

 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ