30 Sty

Rogaliki z nadzieniem serowym

Receptura na 50 sztuk :)

 

✅560 g mąki pszennej tortowej

✅10 g suchych drożdży

✅300 ml mleka

✅2 jajka

✅80 g roztopionego masła

✅100 g ksylitolu

✅1/2 łyżeczki soli

✅1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem

Składniki na nadzienie:

✅400 g twarogu półtłustego

✅2 żółtka

✅4 – 5 łyżek ksylitolu z waniliowym ekstraktem

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne, pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz. Uformowane ciasto, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm.Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika.Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut). Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem wierzch rogalików. Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 – 15 minut lub do złotego koloru.

Twój komentarz




POKAŻ