16 Gru

Świąteczny aromatyczny barszcz na domowym zakwasie

Tego nie może zabraknąć na stole wigilijnym. Jak przygotować barszcz na domowym zakwasie?

SKŁADNIKI NA ZAKWAS:

Buraki 1 kg
Czosnek 2 ząbki
Liść laurowy klika sztuk
Ziele angielski klika sztuk
Sól do smaku

Sposób przygotowania:
Buraki obrać i pokroić. Czosnek obrać. Wsadzić do wyparzonego, dużego słoika i zalać chłodną, przegotowaną wcześniej wodą, tak, by buraki nie wystawały ponad poziom wody. Dodać soli w proporcji 1 łyżka na 1 litr dodanej wody. Na koniec dodać 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Odstawić na kilka dni przykrywając ściereczką, co kilka dni ściągając czystą łyżką powstałą na wierzchu, białą pianę. Po kilku dniach zakwas jest gotowy.

(Najlepiej sporządzić zakwas w dwóch osobnych słoiczkach na wszelki wypadek, gdyby w jednym zakwas sę nie udał).


SKŁADNIKI NA AROMATYCZNY BARSZCZ:
Buraki kiszone z zakwasem
Bulion warzywny 1,5 litra
Czosnek 2 ząbki
Suszone grzyby klika sztuk
Pieprz do smaku
Sól do smaku
Ziele angielskie do smaku
Majeranek do smaku

Sposób przygotowania:
Wywar warzywny podgrzać, dodać buraki wraz z zakwasem i zmniejszyć ogień. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, pieprz i suszone grzyby. Gotować
na bardzo małym ogniu przez około 50 minut, na koniec doprawiając do smaku pieprzem i majerankiem oraz w razie potrzeby solą. Odstawić do wystygnięcia
i przecedzić. Podgrzać przed podaniem.

Twój komentarz




POKAŻ