13 Luty

Walentynkowe pyszności cz. 3

Doskonała przekąska dla dzieci jako zamiennik sklepowych żelków.

ŻELATYNOWE SERDUSZKA

Potrzebne składniki:

  • 3/4 szklanki kefiru/jogurtu gęstego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka świeżego soku owocowego
  • 3/4 szklanki malin mrożonych lub innych owoców
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
  • 1 łyżka soku z limonki/cytryny

Wykonanie: W misce umieszczam kefir, miód, sok z cytryny, owoce i miksuję na gładką masę. Odmierzam 1 filiżankę (pozostałość można wypić jako smoothie :)) i przelewam do drugie miski. Na wierzch wsypuję żelatynę (nie mieszam). Odstawiam na 1 minutę. W tym czasie w rondelku doprowadzam do wrzenia sok owocowy (nie gotuję; im krócej poddamy sok obróbce termicznej tym więcej witaminy C i innych cennych składników pozostanie w soku). Gorący sok wlewam do wcześniej odmierzonej mieszanki i energicznie mieszam trzepaczką aż do momentu jak cała żelatyna się rozpuści i nie będzie grudek. Masę wylewam na formę do pieczenia i wstawiam do lodówki na około 2 godziny. W zależności od tego jakiej grubości chcemy uzyskać serduszka takiego naczynia szukamy. Kiedy masa już stężeje wycinam serduszka za pomocą foremek do pierniczków :)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ